Agenda

van Vrijzinnig Antwerpen en bevriende verenigingen
(meer info ook bij de desbetreffende verenigingen – voor website: klik op logo of naam van vereniging)

Elke eerste maandag van de maand
De Grijze Geuzen AntwerpenVormingsnamiddagen (zie verder in agenda)
Locatie (tenzij anders vermeld): Vrijzinnig Antwerps Trefpunt “Out of a Box”, De Burburestraat 11, 2000 Antwerpen
Tijdstip: 14:00u
Voorafgaand: broodjeslunch vanaf 12:00u.

Elke zondag, 10:00u tot 14:00u, in het VC De Schakel Mechelen: ‘Parlé Poincaré
Neem vrijblijvend deel aan het debat zonder dogma’s. Met periodiek nieuwe hete hangijzers bekeken vanuit vrijzinnig humanistisch perspectief.

De Keukenprinsessen
HuisvandeMens Antwerpen
Elke maand toveren de lieftallige Keukenprinsessen – Bie, Rita en Mieke – het huisvandeMens Antwerpen om tot een heerlijk culinair en gezellig peperkoekenhuisje. Gewoon gezellig bij elkaar zijn, kletsen en af en toe eens een leuke activiteit. Deelname is gratis. Voor meer informatie, neem contact op met het HuisvandeMens – antwerpen@demens.nu

“Out of a Box”, het Vrijzinnig Antwerps Trefpunt, is de bakermat van de H-VV afdeling Vrijzinnig Antwerpen.
Met info over “Out of a Box” vind je HIER

 

JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

FEBRUARI 2019

8 tot 28 februari

 

Tentoonstelling

“Searching for a flower in the Belt of Venus”

Deze expo overloopt Jasper Léonard’s artistieke evolutie van de laatste jaren en toont een streven naar rust, spanning, eenvoud en schoonheid. Binnen het analoge fotografische medium onderzoekt hij nieuwe manieren om de realiteit in beeld te brengen. Léonard fotografeert vaak met antieke camera’s uit vervlogen tijden. De film in dergelijke camera moet je nog zelf doorspoelen voor je de volgende opname kunt maken. Maar je kunt dat ook niet doen, en dan ontstaan er dubbelopnames. Het is met deze techniek dat de fotograaf speelt in de huidige foto-expositie. De titel “Searching for a flower in the Belt of Venus” omvat de zoektocht naar schoonheid. ‘The Belt of Venus’ is de roze schijn aan de lucht bij zonsondergang, een fenomeen dat al jaren Léonard’s zintuigen prikkelt.

Jasper Léonard (°1985) is een Antwerps fotograaf en videograaf. In 2010 behaalde hij een master in de Beeldende Kunst – Grafisch Ontwerp (Reclame Vormgeving) aan KdG Sint-Lucas Antwerpen, en het was daar dat hij voor het eerst in contact kwam met fotografie. Tijdens zijn masterproef experimenteerde hij met het maken van fotolenzen en het creëren van opzetstukken voor camera’s om een evolutie in zijn beeldvorming te bekomen. Tevens wilde hij de relatie tussen realiteit en de fotografische expressie overwinnen. Na een bijkomende fotografieopleiding ging Léonard aan de slag als freelance fotograaf. Zijn voorliefde om vanop hoge plaatsen overzichtsbeelden te creëren, heeft zich gemanifesteerd in projecten zoals stop-motion (of stop-frame animatie) en time-lapsefotografie. In 2012 werd Jasper Léonard een van de Antwerpse Stadsfotografen. In 2016 bracht hij zijn eerste én tweede fotoboek uit: ‘Antwerp Resized’ en ‘Belgium Resized’. Datzelfde jaar won hij de gouden prijs voor ‘Beste Evenementenvideo’ op het Belgian Corporate Video Festival, voor zijn “Rock Werchter 2015 Aftermovie”.
De laatste jaren experimenteert Léonard vaak met stilstaande en bewegende beelden. Herstructurering van de werkelijkheid lijkt een rode draad te zijn in zijn artistieke oeuvre. Door het werken met meerdere belichtingen en het herontwerpen van zijn eigen lenzen, voelt Léonard de behoefte om de manier waarop de realiteit wordt blootgesteld opnieuw vorm te geven. Hij doet heel uiteenlopende projecten, van vrij tot commercieel werk.

De Galerie “Out of a Box” – De Burburestraat 11 te 2000 Antwerpen (’t Zuid), is geopend op woensdag, donderdag en vrijdag, telkens van 14:00u tot 17:00u.

http://www.jasperleonard.be/

MAART 2019

1 maart

Willemsfonds Mortsel/Edegem
Toneelstuk “Oude Koeien” van Theater Paljas.Afbeeldingsresultaat voor oude koeien paljasLocatie: zaal Kaleidoscoop, Molenstraat Mortsel
4 maart – 14:00u

Grijze Geuzen Antwerpen

Alain Remue spreekt over “Cel vermiste personen”

AIain Remue is sinds de oprichting in 1995 hoofd van deze cel die als motto heeft ‘Zeg nooit, nooit”.
Deze cel, die vandaag uit 17 mensen bestaat die fulltime beschikbaar zijn, heeft tot op heden 26.000 dossiers van interventies behandeld.
De Cel Vermiste personen is een gespecialiseerde steundienst van de Federale Politie, die opdrachten uitvoert voor eender welke politiedienst alsook meer en meer voor magistraten, parketten of onderzoeks-rechters over een van volgende domeinen:
• Onrustwekkende verdwijningen.
• Identificeren van niet geïdentificeerde lichamen of lichaamsdelen
• Identificeren van personen met geheugenverlies.
Aan de hand van praktische voorbeelden zal Alain ons tijdens deze voordracht op een boeiende wijze onderhouden over de werking van deze cel, zijn geesteskind. Daarna is er gelegenheid tot vraagstelling.

Bron: UiTinVlaanderen.be

De lezing wordt (voorafgegaan door broodjeslunch – 12:00u)

Locatie: Vrijzinnig Antwerps Trefpunt “Out of a Box”, De Burburestraat 11, 2000 Antwerpen

7 maart – 20:00u

 

Willemsfonds Deurne
Wijnproefavond – Zuid-Afrikaanse wijnen

Afbeeldingsresultaat voor zuid afrikaanse wijn

Elias Boeykens zorgt voor een negental Zuid-Afrikaanse wijnen, met karaffen water, spuugemmers en stokbrood zodat we professioneel kunnen proeven. Hij vertelt ook over het land, toont foto’s van de wijndomeinen. Vanzelfsprekend legt Elias uit hoe de wijnen geproduceerd worden en bespreken we samen met hem de smaakverschillen tussen de wijnen.

Locatie: ‘Ons Huis’, Cogelsplein, 2100 Deurne
Deelname: € 8

11 maart – 14.00u
en
12 maart – 20.00u
 Humanistisch Verbond Schoten
Filmvoorstelling “I, Tonya”
Afbeeldingsresultaat voor I Tonya
Locatie: De Kaekelaar, Sint-Cordulastraat 11, 2900 Schoten.
meer info: www.hvv-schoten.be
14 maart – 20:00u

 

Vrijzinnig Antwerpen en UPV – Wetenschapspopularisering

Lezing door Bleri Lleshi over zijn recent boek

 

 

Bleri Lleshi, van Albanese afkomst, is een veelzijdige, jonge vader. Hij is naast politiek filosoof en jongerenwerker ook nog DJ en lesgever aan de UC Leuven-Limburg. Hij  brengt een boodschap van hoop en positivisme in deze tijden van veranderingen, burn-out, … Ook die avond zal hij het hebben over solidariteit, spiritualiteit en de noodzaak van een liefdessamenleving. Een niet te missen avond, toegankelijk voor iedereen om energie op te laden!

Graag uw aanwezigheid melden met dit inschrijvingsformulier 

Locatie: Vrijzinnig Antwerps Trefpunt “Out of a Box”, De Burburestraat 11 – 2000 Antwerpen

19 maart – 19:30u

Vernissage tentoonstelling « (DIS)LOCATION \\ a Group show »

Een groepstentoonstelling met Master studenten van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen en ENSAV La Cambre.

Hugo Janin
Harold Lechien
Romain Zacchi
Johannes Unger
Shan Jia
Anke Karola
Ola Maj
Emilie Dufournet
Stefani Muller
Leen Nuyts
Marie Theutier
Brend Geudens
Abigail Huyard
Lieke Winter
Matthias Gysen

De jonge exposerende kunstenaars hebben elkaar leren kennen tijdens een residentie in het Frans Masereel Centrum. Onttrokken aan hun bekende omgeving reflecteerden ze over de invloed van een locatie, het individu versus het collectief, en het gevaar van de macht der gewoonten voor de creatie. Deze tentoonstelling is een eerste luik in een reeks van tentoonstellingen op verplaatsing.

BIO: De Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen (KASK) is een departement van de AP Hogeschool. Ze biedt bachelor- en masteropleidingen aan in de beeldende kunsten. De Academie bestaat sinds 1664 en is daarmee na Rome, Parijs en Florence de vierde oudste kunstacademie van Europa.
De École nationale supérieure des arts visuels (Ensav) is een hogeschool van de Franse Gemeenschap in België, gevestigd in de Abdij Ter Kameren bij Brussel. In kunstkringen is ze bekend als “ter Kameren” of “La Cambre”.

De tentoonstelling loopt tot 19 april, elke woe, do en vrij, van 14:00u tot 17:00u

Locatie: Vrijzinnig Antwerps Trefpunt “Out of a Box”, De Burburestraat 11 te 2000 Antwerpen (’t Zuid)

19 maart – 8:30u

Willemsfonds Antwerpen
Daguitstap naar Roubaix
In voormiddag een wandeling doorheen het cultureel complex “La Piscine”. het prachtig gerestaureerde art déco gebouw met een uitgebreide collectie kunstwerken. Rondleiding met plaatselijke Nederlandstalige gids. Lunch in het museumcafé van de bekende Rijselse traiteur-patissier Meert. In de namiddag bezoek met lokale gids aan de Villa Cavrois uit het interbellumperiode omgeven door een prachtige tuin.
Locatie: Samenkomst aan Vogelzanglaan (Essostation) vertrek: uiterlijk om 8:45u
Deelname: toegangen, gidsen, transport & lunch, drank inbegrepen, €75 leden, niet-leden €80 studenten €70
Inschrijvingen tot 4 maart – willemsfondsantw@hotmail.be of telefonisch 0478 071757.
19 maart – 20.00u

Humanistisch Verbond Schoten
Gespreksavond met prof. Bart Kerremans
“Het controversiële presidentschap van Donald Trump”
Afbeeldingsresultaat voor Het controversiële presidentschap van Donald Trump
Locatie: Kasteel van Schoten, Kasteeldreef 61  – 2900 Schoten
meer info: www.hvv-schoten.be
23 maart – 9:00u – 12:30u  

2de symposium LEIFantwerpen

“Voor ik vergeet… euthanasie bij dementie en wilsonbekwaamheid”

Info en programma

23 maart – 15:00u

Willemsfonds Antwerpen
Spaanse namiddag met Flamenco Gerelateerde afbeelding
Flamenco demonstratie met een drankje en tapas in de archiefzaal van het Maagdenhuis.
Locatie: Lange Gasthuisstraat 33 2000 Antwerpen.
Deelname: €15 voor leden, niet leden €18 en studenten €5
inschrijvingen tot 14 maart – willemsfondsantw@hotmail.be of telefonisch 0478 071757
24 maart – 11:00u

HV – Vrijdenkend Mortsel 
Aperitieflezing door Jan De Zutter – “Vertrouwen, basis van de samenleving”Afbeeldingsresultaat voor jan de zutterWe leven al enkele jaren in een sterk gepolariseerde en verdeelde samenleving met tegenstrijdige wereldbeelden en botsende identiteiten. Er is een diep wantrouwen in de “anderen”, in de politiek, in de rechtspraak, in experts en media. Soms lijkt het op een totaal wantrouwen waardoor samenwerking bijna onmogelijk wordt. Nochtans zijn mensen van nature sociale wezens met een talent om in grote groepen samen te werken. Voor samenwerking is echter onderling vertrouwen noodzakelijk. Het geloof in het belang van de verzorgende familie en leven zonder angst voor het onbekende vormen de kern van dit vertrouwen. We moeten terug naar een herstel van het vertrouwen in de instellingen en de mens.Locatie: Atheneum Mortsel, Ingang Molenlei 2 (Deuren 10.30, Aanvang lezing 11.00)
Inkom gratis – aanmelden via vrijdenkend.mortsel@gmail.com
 28 maart, 20:00u

HV – Schijnvallei-Oostrand
Lezing door Lieve Goorden over nanotechnologie.Afbeeldingsresultaat voor lieve goordenLocatie: cultuurcentrum ’t Gasthuis in Wijnegem
Inschrijven: hvvschijnvalleioostrand@gmail.com
Info: 0475 716111
29 maart  – 14:00u

“De Keukenprinsessen”
De lieftallige keukenprinsessen – Bie, Rita en Mieke – toveren het huisvandeMens Antwerpen om tot een heerlijk culinair en gezellig peperkoekenhuisje. Gewoon gezellig bij elkaar zijn, kletsen en af en toe eens een leuke activiteit. Deelname is gratis. Voor meer informatie, neem contact op met het HuisvandeMens – antwerpen@demens.nu
huisvandeMens Antwerpen,
Jan Van Rijswijcklaan 96, 2018 Antwerpen
30 maart – 10:00u

START VAN SESAM OPEN IT 2019

Sesam Open-IT is een initiatief van HUJO om jongeren te begeleiden in het ontwikkelen van open source software.

WAT?
zes sessies waarin tieners op hun eigen tempo, onder leiding van professionals, leren werken met en aan Open Source IT. De sessies worden afgewisseld met actieve spelletjes, begeleid door Hujo-animatoren.
WAAR?
Vrijzinnig Antwerps Trefpunt “Out of a Box”
WANNEER?
Data: 30/03, 06/04, 20/04, 5/5 (zondag!) en 11/5

Info
: info@hujo.be

Sesam Open IT – een project van Hujo – in het kader van ‘DeMens.nu ‘jongeren eerst’

 

APRIL 2019

1 april – 14:00u

 

Grijze Geuzen Antwerpen

Guy Bultynck spreekt over “Fossiele brandstoffen, bouwsteen van onze samenleving vandaag, maar ook morgen”

Energievoorziening had grote invloed op de geschiedenis van de mensheid. Na een kort historisch overzicht presenteert de spreker het strategische belang van fossiele brandstof (steenkool, petroleum, gas) en gaat hij daarbij de politieke en geopolitieke gevolgen niet uit de weg.

De lezing wordt (voorafgegaan door broodjeslunch – 12:00u)

Locatie: Vrijzinnig Antwerps Trefpunt “Out of a Box”, De Burburestraat 11 – 2000 Antwerpen

1 april – 14.00u en
2 april – 20.00u

 Humanistisch Verbond Schoten  
Filmvoorstelling “Lady Bird”
Afbeeldingsresultaat voor lady bird
Locatie: De Kaekelaar, Sint-Cordulastraat 11, 2900 Schoten
meer info: www.hvv-schoten.be
2 april – 20:00u

Humanistisch Verbond/Uitstraling Permanente Vorming/huisvandeMens Lier 
MEDICINALE CANABIS : EEN VERANDERING VAN HET BELEID ?
Lezing door Prof. dr Jan TYTGAT, toxicoloog K.U. Leuven
De Belgische drugswet (1921) verbiedt alles wat met cannabis te maken heeft, een enkele medische uitzondering daargelaten.Prof.dr.Jan TYTGAT die het laboratorium voor Toxicologie en Bramatologie aan de K.U.Leuven leidt heeft met de econoom prof.dr DE GRAUWE en de criminoloog Tom DECORTE in 2017 een pleidooi gehouden voor een door de overheid gereguleerde cannabismarkt. Niet alleen ontwricht een systeem waarbij productie en verkoop in handen van criminele organisaties zijn onze samenleving, maar ook vanuit medisch oogpunt is de geleverde cannabis schadelijk : een in de loop van de jaren te hoog gestegen THC-gehalte en bevat vaak schadelijke stoffen als pesticiden,schimmels, bacteriën, zware metalen. Niet dat (recreatief genoemd) cannabis-gebruik niet schadelijk zou zijn en niet moet worden teruggedrongen – maar het geld dat thans aan een (hopeloos inefficiënt) repressief beleid wordt gespendeerd kan beter vanuit een gezondheidsperspectief ingezet worden. Van een andere orde is het medicinaal gebruik van cannabis, dat thans enkel voor een heel dure spray toegelaten is. Prof.dr.Jan TYTGAT heeft ook op dit vlak gepleit voor een verandering van het beleid. Als morfine ook als geneesmiddel wordt gebruikt, waarom dan ook cannabis niet. De klassieke opwerping van de minister was dat er onvoldoende medische evidentie aanwezig zou zijn. Prof.dr.Jan TYTGAT verwijst naar ettelijke overzichtstudies en naar de vele landen in de wereld (waarvan 33 staten uit de V.S.A.) waar cannabis wel gebruikt wordt bij een veelheid van aandoeningen (chronische pijnen, spasmen, ALS , epilepsie …). De afgelopen maanden leek het dat nog voor het einde van deze legislatuur de regering het medisch gebruik van cannabis zou legaliseren, minstens onder de vorm van een experiment.
Locatie: Aula van de Thomas More Hogeschool, Antwerpsestraat 99, 2500 LIER
6 april – 14:30u

 

Willemsfonds Deurne
Amuz in de Sint-Augustinuskerk en Jan Fabre

De 1 uur durende rondleiding biedt een unieke blik achter de schermen van de voormalige kerk en de huidige concertzaal.
De voormalige Sint-Augustinuskerk is een parel van architectuur, verborgen in het hart van Antwerpen. We maken kennis met het fascinerende verhaal van de gerenoveerde kerk, met de realisatie van de nieuwe infrastructuur, met de kunstwerken van Jan Fabre en met AMUZ als concertgebouw en -organisator.
Na de rondleiding genieten we van een lekkere taart met koffie/thee à volonté.
Locatie: Amuz, Kammenstraat, 2000 Antwerpen
Deelname: € 10 (met koffie/thee en taart)

7 april – 10:30u Willemsfonds Antwerpen
Cavaconcert “Four aces Guitar Quarter”Afbeeldingsresultaat voor four aces quartet
Wat als Mozart gitaar had gespeeld ?!
Een gitaartrip om nooit meer te vergeten…
Locatie: “De Kern” Wilrijk
Deelname: €10
Inschrijven tot 15 maart – willemsfondsantw@hotmail.be of telefonisch 0478 071757
11 april – 9:00u

 Willemsfonds Antwerpen
daguitstap  – Van Abbemuseum / designmuseum EindhovenAfbeeldingsresultaat voor eindhoven van abbemuseum

Voormiddag: geleid bezoek in Van Abbemuseum.‘s Middags vrije lunch in een van de talrijke  foodstalletjes van het museum.Afbeeldingsresultaat voor eindhoven design museumNamiddag: Designmuseum en nadien vrije tijd in Eindhoven voor koffiepauze. 

Locatie: Verplaatsing per touringbus vertrek om 9:00u aan Vogelzanglaan; terug rond 18u30
Deelname: €49 voor leden, voor niet leden €55
Inschrijven tot 30 maart – willemsfondsantw@hotmail.be of telefonisch 0478 071757

18 april – 15:00u

Willemsfonds Antwerpen
“Bevroren land en grenzeloos water”
Lezing met beeldmateriaal door Christian Clauwers (zie ook artikel in tijdschrift VAT mrt-apr 19) 
Over de klimaatwijzigingen aan onze polen. Als kunstfotograaf vertelt hij aan de hand van beeldmateriaal over zijn expedities. Nadien bijpraten bij glaasje wijn of iets fris!
Locatie: ten huize Zeberg, Vleminckstraat 3 .2000 Antwerpen
Deelname (max. 20 deelnemers): €16 voor leden, voor niet leden €18 en studenten € 8
inschrijven tot 28 maart – willemsfondsantw@hotmail.be of telefonisch 0478 071757
26 april  – 14:00u

“De Keukenprinsessen”
De lieftallige keukenprinsessen – Bie, Rita en Mieke – toveren het huisvandeMens Antwerpen om tot een heerlijk culinair en gezellig peperkoekenhuisje. Gewoon gezellig bij elkaar zijn, kletsen en af en toe eens een leuke activiteit. Deelname is gratis. Voor meer informatie, neem contact op met het HuisvandeMens – antwerpen@demens.nu
huisvandeMens Antwerpen,
Jan Van Rijswijcklaan 96, 2018 Antwerpen

MEI 2019

1 mei – van 10:00u tot 12:00u
(of tot de voorraad strekt)

Voor de ‘toevallige’ (?) passant…Afbeeldingsresultaat voor koffie met croissant

Koffie met koek, aangeboden door “Out of a Box”
Locatie: De Burburestraat 11 te 2000 Antwerpen (’t Zuid)

4 mei – 10:00u – 18:00u

Socratisch gesprek

Kennismakingsdag, met Kristof Van Rossem.

Programma
Voormiddag :
introductieoefening en kennismaking met andere cursisten
theoretische uitdieping van een aspect van het Socratisch gesprek
oefeningen om te gebruiken in eigen context
Namiddag :
(facultatief) intervisie gespreksleiders aan de hand van videofragmenten
verder oefenen in het leiden van een gesprek onder begeleiding van Kristof
uitwisselen kant en klare formats voor het trainen van socratische vaardigheden in organisaties
netwerking en borrel

Info en inschrijven: klik HIER 

Locatie: De Burburestraat 11 te 2000 Antwerpen (’t Zuid)

6 mei – 14:00u

 

Grijze Geuzen Antwerpen

Dirk Van Duppen: “de supersamenwerker en zijn morele brein”

Afbeeldingsresultaat voor dirk van duppen de supersamenwerker

Is de mens een wolf voor zijn medemens of is hij van nature hulpvaardig en meelevend? Wetenschappers toonden aan dat de menselijke natuur vooral prosociaal is. Dirk presenteert met behulp van een audiovisuele presentatie het meest recente bewijsmateriaal. “Zonder die neiging tot zorgzaamheid zou de homo sapiens niet eens bestaan”

De lezing wordt (voorafgegaan door broodjeslunch – 12:00u)

Locatie: De Burburestraat 11 te 2000 Antwerpen (’t Zuid)

7 mei – 20:00u

Humanistisch Verbond/Uitstraling Permanente Vorming/huisvandeMens Lier
GEHEUGENKLACHTEN EN DEMENTIE
Lezing door Prof. dr Jan VERSIJPT, neuroloog, Univeritair Ziekenhuis/ Vrije Universiteit Brussel
Met het ouder worden gaan onze cognitieve mogelijkheden Afbeeldingsresultaat voor jan versijptniet noodzakelijk achteruit, maar oudere mensen worden in regel geconfronteerd met wat (ouderdoms)vergeetachtigheid. Terwijl men voor het overige redelijk stabiel blijft. Een gradatie hoger spreekt men over milde cognitieve stoornissen (MCI) die (nog) niet voldoen om als dementie beschouwd te worden, maar toch té storend zijn om als normaal beschouwd te worden.  Langs de ene kant bestaan er mogelijkheden om hierop preventief in te grijpen door zijn levensstijl te wijzigen (lichamelijke beweging, cognitief actief blijven, matig alcoholgebruik, minder stress …). Aan de andere kant staat een progressieve, graduele evolutie naar een dementie, waaronder de ziekte van Alzheimer. Dementie is een ernstige aandoening die niet alleen het geheugen aantast, maar ook bijkomende (secundaire) functiebeperkingen, zowel in gedrag, persoonlijkheid als emoties. En een grote impact heeft op het leven van de patiënt, de familie en vrienden, de mantelzorgers. Prof.dr.Jan VERSIJPT die de geheugenkliniek van het Universitair Ziekenhuis Brussel , een samenwerking van neurologen en gerontologen, leidt overloopt niet alleen de diagnose en behandeling van geheugenklachten en dementie, met zijn mogelijkheden en beperkingen. Hij geeft ook aan wat kan helpen en wat niet en geeft tips voor alternatieve geheugenstrategieën en oefeningen van activiteiten en vaardigheden.
Locatie: Aula van de Thomas More Hogeschool, Antwerpsestraat 99, 2500 LIER
15 mei – 20:00u

UPV “Wetenschapspopularisering” en Vrijzinnig Antwerps Trefpunt

Debat “Wat doet een dag gevangenis met een mens”

Wordt er te licht omgegaan met gevangenisstraf, bijvoorbeeld in geval van herhaalde flagrante inbreuken op de verkeersregels? Werken alternatieve straffen beter? Beïnvloedt de maatschappelijke gevoeligheid van het moment de uitspraken? En de hamvraag: wat doet een gevangenisstraf met een mens?
Deze debatavond legt drie gasten die de problematiek van zeer nabij kennen, het vuur aan de schenen: André Van Praet (rechter), Dirk Janssens (gevangenisdirecteur) en Sylke Vankeerberghen (advocate).

Deelname: € 1 (studenten, werkzoekenden, alumni VUB, VKP) /€ 7 UPV-leden /€ 8,50 niet-leden

PLAATSEN BEPERKT !!!

Locatie:  Vrijzinnig Antwerps Trefpunt “Out of a Box” , De Burburestraat 11, 2000 Antwerpen (’t Zuid)

JUNI 2019

4 juni – 20:00u

Humanistisch Verbond/Uitstraling Permanente Vorming/huisvandeMens Lier
WAT ZOUDT GIJ ZONDER ‘T VROUWVOLK ZIJN ? EEN GESCHIEDENIS VAN HET FEMINISME IN BELGIË.
Lezing door Prof dr Monika TRIEST,  gewezen professor Vrouwenstudies Universiteit Amsterdam
Heeft het feminisme zijn doelstellingen nog niet allemaal Afbeeldingsresultaat voor monika triestbereikt ?Is de gelijkheid tussen man en vrouw reeds een feit dankzij een volgende principe van gelijke behandeling, stevig ingebed in een goede wetgeving en een rechtvaardig beleid ? Maar ook anno 2019 moet er actie gevoerd worden op Equal Pay Day om de carrières van vrouwen minder waard blijken dan die van mannen. Het feminisme is allesbehalve dood, ondanks de voorbije 100-150 jaar die heel wat positieve evoluties brachten op het sociale en politieke toneel. Prof.dr.Monika TRIEST, die als arbeidssocioloog  voor het eerst Vrouwenstudies inrichtte aan de Universiteit Amsterdam beschrijft hoe die veranderingen slechts mogelijk waren dankzij de onvermoeibare inzet van geëngageerde mensen en bewegingen. Voor haar boek en haar voordracht over “Wat zoudt gij zonder ‘tvrouwvolk zijn ?”putte zijn uit haar ervaring als activiste, schrijfster en onderzoeker. Het resultaat is een overzicht van een aantal kernfiguren en belangrijke kantelmomenten in de bewogen geschiedenis van het feminisme in België.Om niet te vervallen in een soort van onachtzaamheid of zelfs onverschilligheid – ook ten aanzien van ontwikkelingen op internationaal niveau – is het nuttig om de geschiedenis te leren kennen.
Locatie: Stadsschouwburg Vredeberg , Vredebergstraat 12-14, 2500 LIER

JULI 2019

AUGUSTUS 2019

SEPTEMBER 2019

 

OKTOBER 2019

NOVEMBER 2019

DECEMBER 2019

JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

JANUARI 2020

FEBRUARI 2020

MAART 2020

APRIL 2020

MEI 2020

JUNI 2020

JULI 2020

AUGUSTUS 2020

SEPTEMBER 2020

OKTOBER 2020

NOVEMBER 2020

DECEMBER 2020